Ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική για τα ναρκωτικά και την μετανάστευση

Η Ρότε Φλόρα είναι μια από τις πιο ιστορικές καταλήψεις στη Γερμανία. Βρίσκεται στο Αμβούργο, στην περιοχή του Sternschanze, και λειτουργεί από το 1989.
To κείμενο που μεταφράσαμε και παραθέτουμε είναι γραμμένο το 1997. Ενώ η συνέλευση αντιμετωπίζει αντιφάσεις στο εσωτερικό της σχετικά με το τι είναι τα «ναρκωτικά», αποφασίζει να γράψει ένα συλλογικό κείμενο που δεν εξετάζει τα ναρκωτικά ως τέτοια αλλά την κοινωνική μορφή στην οποία εντάσσονται. Με αυτό τον τρόπο, αντί να συζητά υπαρξιακά αφηρημένα προβλήματα γύρω από τη φύση των ναρκωτικών, εξετάζει τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι χρήστ(ρι)ες.
Με το να εξετάζονται οι υλικές σχέσεις στις οποίες ζουν οι χρήστ(ρι)ες καταφέρνουν να φτάσουν σε μια αυτονόητη απάντηση, στο ακόμα και συνομοσιολογικά τιθέμενο ερώτημα «τι κάνουν οι χρήστ(ρι)ες έξω από τη Ρότε Φλόρα;». Μα προφανώς, απλά αράζουν σε έναν χώρο δημόσιο και ελεύθερο. Και αυτό το κάνουν γιατί η υλική τους αναπαραγωγή είναι τόσο συμπιεσμένη που δεν μπορούν να αράξουν οπουδήποτε αλλού.

Αυτή η μεταφυσική απάντηση θα έφερνε πραγματικό τρέμουλο σε όλες τις μικροαστικές συνειδήσεις φοιτητ(ρι)ών και καθηγητ(ρι)ών όταν αντικρίζουν αυτό το εξωκοσμικό φαινόμενο των χρηστ(ρι)ών έξω από τις σχολές τους. Απλά την τελευταία φορά που κοιτάξαμε, ο δημόσιος χώρος ήταν ανοιχτός. Βέβαια πρέπει να προσθέσουμε «ανοιχτός προς διεκδίκηση» και έτσι να τον δούμε όπως πραγματικά είναι: Μάχη για την αναπαραγωγή της τάξης μας.

Για να το διαβάσεις/κατεβάσεις σε pdf πάτα εδώ
Για να το ξεφυλλίσεις πάτα εδώ