ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

A Syrian refugee holds a baby in a refug...A Syrian refugee holds a baby in a refugee camp set in the town of Harmanli, south-east of Sofia on November 12, 2013. Bulgaria's asylum centres are severely overcrowded after the arrival of almost 10,000 refugees this year, half of them Syrian. The influx has fuelled anti-immigrant sentiment in a country already struggling with dire poverty. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOVNIKOLAY DOYCHINOV/AFP/Getty Images

απόσπασμα από το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Sarajevo, τεύχος 98, Σεπτέμβρης 15′

Και “ξαφνικά” σαν κάτι να άλλαξε: οι κατάφορτες βάρκες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές ελληνικών νησιών δεν βουλιάζονται έντεχνα, ώστε το ναυάγιο να φαίνεται σαν “ατύχημα”… Άντρες, γυναίκες και παιδιά, νέοι και γέροι, φτάνουν με κάποια ασφάλεια… Δεν τους μαντρώνουν επί βδομάδες και μήνες σε κατ’ ευφημισμό “χώρους φιλοξενίας” μέχρι να αποφανθούν οι αρχές για την τύχη τους· ειδικά αν έρχονται απ’ την συρία… Συνεχίζουν σχετικά γρήγορα τον δρόμο τους, που φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολος… Προχωρούν πάντως, αισθητά ευκολότερα απ’ ότι ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ως τα σύνορα του ρατσιστο-ουγγρικού κράτους… Το γερμανικό κράτος ανοίγει τα σύνορά του, καταργώντας τους όρους του “Δουβλίνο 2”, αν και μόνο για τους σύριους… Το ζήτημα της ποσόστωσης στη μονιμοποίηση της διαμονής των μεταναστών στα κράτη μέλη της ε.ε. ξανακούγεται έντονα…

Και ένα φάντασμα πολιτικής ορθότητας πλανιέται πάνω απ’ την ευρώπη: μην τους λέμε “μετανάστες” (ούτε, φυσικά, “λαθρομετανάστες”!)… είναι πρόσφυγες από περιοχές πολέμων και έτσι πρέπει να τους λέμε – οι πρόσφυγες δικαιούνται γενικά άσυλο… Επίσης … δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι ανάμεσά τους και “τρομοκράτες του isis”… o isis “εισάγει” χιλιάδες μέλη απ’ την ευρώπη, δεν εξάγει… αν θέλει δράση σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν χρειάζεται να στείλει κανέναν μ’ αυτόν τον τόσο δύσκολο τρόπο· στρατολογεί κατευθείαν απ’ τους νεαρούς μουσουλμάνους που έχουν γεννηθεί στα ευρωπαϊκά κράτη…
Μα αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι δεν ήταν που τους έπνιγαν κατά εκατοντάδες επί χρόνια; Οι μετανάστες απ’ το αφγανιστάν, το ιράκ, τη σομαλία, δεν ήταν (και εξακολουθούν να είναι) πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές; Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν που θεωρούνταν συλλήβδην ύποπτοι τρομοκρατίας; Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι δεν ήταν που κουβαλούσαν τη “λέπρα” της όχι χριστιανικής πίστης τους; Αυτούς τους ανθρώπους δεν θα εξαπέλυαν στην ευρώπη, σαν εκδίκηση και τιμωρία, ο υπ.εξ Κοτζιάς και ο υπ.αμ. Καμένος της φαιορόζ ελληνικής κυβέρνησης, αν δεν έκανε τα χατήρια στον περήφανο ελληνικό λαό; Άλλαξε “κάτι” στην ευρώπη – φρούριο; Έγιναν άνθρωποι τα σκυλιά των συνοριοφυλάκων της ευρώπης – φρούριο;

Οι πρόσφυγες

Άνοιξε η αγορά σωσιβίων στην Izmir… Στις απέναντι (ελληνικές) ακτές όσα φουσκωτά είναι σε καλή κατάσταση, οπωσδήποτε οι μηχανές τους, αλλά και τα σωσίβια, “μαζεύονται” από ντόπιους και πουλιούνται σε προκαθορισμένες τιμές πίσω στην τουρκία…
Παραδάκι να βγαίνει…

Πριν λίγους μήνες, τον περασμένο Μάη, σε ειδική “σύνοδο κορυφής” τα κράτη μέλη του ευρωφρουρίου είχαν ανακοινώσει με χαρά μεγάλη στρατιωτική (ναυτική) επιχείρηση για να “καταστραφούν τα δίκτυα διακίνησης” μεταναστών· κατ’ αρχήν στη βόρεια αφρική… Οι ιαχές περιλάμβαναν στο κέντρο τους κάτι που στην υλοποίησή του ακουγόταν φρικτό: την καταστροφή των πλοιαρίων… Φυσικά, οι ανθρωπιστές / μιλιταριστές ευρωπαίοι εννοούσαν “την καταστροφή των πλοιαρίων όταν είναι άδεια”, δηλαδή σε ακτές της λιβύης ή της τυνησίας… Αλλά και γεμάτα να ήταν;  Κάποιο “ατύχημα” θα συνέβαινε, κάποια “παράπλευρη απώλεια”… Σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ελληνικά καθεστωτικά μήντια:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη Δευτέρα τα σχέδια για μία μεγάλη ναυτική επιχείρηση με στόχο να πλήξει τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, με την αρωγή του ΝΑΤΟ αν χρειαστεί. Φιλοδοξία είναι το σχέδιο να εφαρμοστεί άμεσα, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, είναι όμως προσανατολισμένο σχεδόν αποκλειστικά στον άξονα Ιταλία – Λιβύη.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η επιχείρηση αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, μόλις η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλες χώρες δεσμεύσουν τον κατάλληλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η πρώτη φάση του σχεδίου της ΕΕ επικεντρώνεται στη συλλογή πληροφοριών και την παρακολούθηση των οδών διακίνησης μεταναστών από τη Λιβύη προς τη νότια Ιταλία και τη Μάλτα.
Σε δεύτερη φάση, τα πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν την καταδίωξη των σκαφών των δουλεμπόρων.
Η τρίτη φάση του σχεδίου αφορά στην καταστροφή των σκαφών αυτών. Γι’ αυτό η ΕΕ επιδιώκει ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα της δίνει πλήρη νομική προστασία.
Αυτή η ψηφοφορία δεν πρόκειται να διεξαχθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή πηγή.

“Το βασικό σημείο δεν είναι τόσο η καταστροφή των σκαφών, αλλά η καταστροφή του επιχειρηματικού μοντέλου των δουλεμπόρων”, δήλωσε η Μογκερίνι.
Εφόσον ο ΟΗΕ το επιτρέψει, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα να “επιβιβάζονται, να διεξάγουν έρευνες και να συλλαμβάνουν” στα πλοία που θεωρούνται ύποπτα ότι συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διακίνησης και επίσης να τα αναγκάζουν να αλλάζουν ρότα στην ανοιχτή θάλασσα και στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Επιθυμούν επιπλέον να “απαλλάσσονται” από τα πλοία και άλλα “περιουσιακά στοιχεία” των διακινητών, ή να τα “καθιστούν άχρηστα” σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

Δεδομένου ότι η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει, η ταχύτητα εφαρμογής του σχεδίου είναι ουσιαστική.
“Καθώς το καλοκαίρι έρχεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν και θα ήθελα να έχω την επιχείρηση σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε η ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι πέρα από το μεταναστευτικό, ένα πλήγμα στο δίκτυο των δουλεμπόρων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πλήγμα κατά της τρομοκρατίας.
“Αν κοιτάξετε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και των ροών του χρήματος που εμπλέκονται στη διακίνηση, αυτά τα χρήματα μπορούν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες”, είπε η Μογκερίνι.
Επ’ αυτού, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι “ένα από τα προβλήματα είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι μαχητές, ή τρομοκράτες, που προσπαθούν να κρυφτούν” μεταξύ των μεταναστών.

Η καθεστωτική “αυγή” στο σχετικό ρεπορτάζ της την επόμενη ημέρα (19 Μάη) δεν μπορούσε παρά να αναφερθεί υπερήφανα στη συμβολή του ψεκασμένου (τότε) συγκυβερνήτη υπ.αμ.:

Στη συνεδρίαση τη χώρα μας εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμένος. Ο υπουργός είπε πως η θέση την οποία είχε εκφράσει και ο ίδιος στο παρελθόν, ότι δηλαδή ανάμεσα στους πρόσφυγες “μπορεί να διακινηθούν και πιθανόν να διακινούνται και τρομοκράτες προς την Ευρώπη και μέσω της Ελλάδας”, αναγνωρίζεται τώρα και από τους Ευρωπαίους.
“Από εδώ και πέρα, λοιπόν, προχωρώντας σε μία πολιτική που χαράσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση – σε πρώτη φάση για τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, δηλαδή τα νότια θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης – για τις επιχειρήσεις που ξεκινούν με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναγνωρίζεται πλέον ως ευρωπαϊκό και το πρόβλημα που υπάρχει στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, στην Ελλάδα” τόνισε ο Πάνος Καμμένος.
Ο υπουργός ωστόσο δεσμεύθηκε και για τη συνέχεια των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης “με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και παράλληλα για την αποτροπή της εισόδου στοιχείων τα οποία θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή”.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης o YEΘA υποστήριξε πως η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεργαστούν σε πολιτικό επίπεδο “με στόχο τον περιορισμό του εξτρεμισμού, του φονταμενταλισμού, του αλυτρωτισμού και των εθνικιστικών ιδεών που αποσταθεροποιούν την περιοχή των Βαλκανίων”. Ο ίδιος αντέδρασε και στην αναφορά του γ.γ. του ΝΑΤΟ όταν αποκάλεσε την ΠΓΔΜ “Μακεδονία”.

[…]

…η συνέχεια στο έντυπο τεύχος του Sarajevo.
Σημεία διακίνησης και ταχυδρομικές αποστολές.