ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ #1

maxresdefault (1)

Το πρώτο απόσπασμα αυτής της δημοσίευσης είναι οι τελευταίες σελίδες της έκδοσης των Σπάταλων: «κεϋνσιανισμός, κεφάλαιο κράτος και ταξικός ανταγωνισμός: από την Οκτωβριανή επανάσταση στο ΔΝΤ», τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2005. Μπορείτε να βρείτε ολόκληρο το βιβλίο στην Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα. Αποτελεί κείμενο με γενική χρησιμότητα, αλλά και ειδική αξία σε ένα περιβάλλον στο οποίο επιπλέουν και εναλλάσσονται με μεγάλη ταχύτητα ονόματα θεσμών, διασφαλίζοντας την γενική άγνοια. Ένα μικρό απόσπασμα από την γενεαλογία του ΔΝΤ αποτελεί μια πρώτη απόπειρα να ιστορικοποιήσουμε μια από τις διαστάσεις της τρέχουσας κρίσης, επιχειρώντας σταδιακά την κατανόηση της από ταξική- ανταγωνιστική σκοπιά.

[…]

Η γενική φιλοσοφία των συμφωνιών του Bretton Woods και της κατασκευής μιας διεθνούς τράπεζας και ενός διεθνούς νομισματικού ταμείου είναι τυπικά κεϋνσιανή. Αφενός στο Bretton Woods αποφασίστηκαν σταθερές, «κλειδωμένες» ισοτιμίες των κρατών που πήραν μέρος, με νόμισμα αναφοράς το αμερικανικό δολάριο, το οποίο με τη σειρά του «κλειδώθηκε» σε σταθερή σχέση με τον χρυσό. Αν στη διάρκεια του μεσοπολέμου ο χρυσός, μέσω του κανόνα του χρυσού, ήταν το «πολύτιμο μέσο» αναφοράς (και μέτρησης) κάθε εθνικού νομίσματος χωριστά, μετά τις συμφωνίες του Bretton Woods τα νομίσματα των κρατών, άσχετα αν είχαν ή όχι αντίκρισμα σε χρυσό στις αποθήκες των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών, απέκτησαν έναν γενικό μεσολαβητή στη σχέση τους με τον χρυσό: το δολάριο. Το δολάριο έγινε έτσι ad hoc το κυρίαρχο διεθνές νόμισμα στον «δυτικό” κόσμο, εκτοπίζοντας την βρετανική στερλίνα, τερματίζοντας έτσι την διεθνή ηγεμονία της.

Αφετέρου, η δημιουργία υπερεθνικών οικονομικών θεσμών όπως η Διεθνής Τράπεζα και το Ταμείο, αντιστοιχούσε σε ένα είδος σκιώδους παγκόσμιας οικονομικής «κυβέρνησης» – με συγκεκριμένες αλλά όχι αμελητέες αρμοδιότητες. Η Διεθνής Τράπεζα πρωτοδημιουργήθηκε σαν μια τράπεζα που θα δανείζει τα κράτη (μέλη της) ώστε να ισορροπούν τους ισολογισμούς σε περιπτώσεις κρίσης – όπως θα έκανε η κεντρική τράπεζα οποιοσδήποτε κράτους απέναντι σε ζορισμένες επιχειρήσεις. Το Διεθνές Ταμείο απ την άλλη σχεδιάστηκε σαν «δανειστής / υποστηρικτής» νομισμάτων: για να διατηρηθούν σε συνθήκες κρίσης οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες και για να μην παράγεται «πληθωριστικό» χρήμα εδώ ή εκεί, δημιουργήθηκε ένα πολυμερές «πουγκί» νομισμάτων μέσα στο οποίο και μέσω του οποίου θα μπορούσαν να ελέγχονται οι διεθνείς (συνήθως κερδοσκοπικές) ροές κεφαλαίων μέσα από διορθωτικές «νομισματικές συναλλαγές / μετατροπές» και δάνεια μεταξύ κεντρικών τραπεζών, δηλαδή κρατών.

Αυτή ήταν η πραγματική ολοκλήρωση του κεϋνσιανού σχεδιασμού και της κατασκευής θεσμών συλλογικής διαχείρισης των καπιταλιστικών δυσλειτουργιών, ως εκείνο τον βαθμό συλλογικότητας που (θα) αντιστοιχούσε στην γενίκευση και στην κοινωνικοποίηση της καπιταλιστικής πολιτικής οικονομίας. Ως, δηλαδή, το επίπεδο του πλανήτη – με την εξαίρεση της Σοβιετικής Ένωσης και των επιρροών, η οποία πάντως προσκλήθηκε στο Bretton Woods και συμμετείχε μέχρι ενός σημείου στην διάσκεψη.

Αλλά αυτή η εικόνα, η εικόνα της ανάδυσης του κράτους σαν στρατηγείου του κεφαλαίου, κι ακόμα ακόμα η κατασκευή ενός (υποτυπώδους έστω) γενικού στρατηγείου – ενός «οικονομικού» ΟΗΕ – είναι ειδυλλιακή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντελώς λανθασμένα συμπεράσματα. Τέτοιες μεγακατασκευές σαν την Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρά μόνο με όρους ηγεμονίας – και μάλιστα εθνοκρατικής. Οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν και οι συμφωνίες που έγιναν στο Bretton Woods μπορεί να απέβλεπαν στην παγκόσμια καπιταλιστική σταθερότητα• αλλά αυτή η σταθερότητα δεν είχε κλονιστεί ουσιαστικά στο παρελθόν παρά μόνο από την ταξική πάλη.

Συνεπώς οποιαδήποτε έννοια «σταθερότητας» και «ασφάλειας» το 1944 δεν μπορούσε παρά να είναι βαθιά πολιτική- «βαθιά πολιτική» δεν θα μπορούσε παρά να σημαίνει εξουσία, ηγεμονία, σε έναν κόσμο κατεστραμμένο… Τελικά οι συμφωνίες του Bretton Woods, στα σημεία εκείνα που θα μπορούσαν να υπάρξουν ανταγωνισμοί μεταξύ των αφεντικών, διαμορφώθηκαν με τρόπο που να εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις ΗΠΑ.

Κι ο λόγος ήταν προφανής και αδιαμφισβήτητος. Την στιγμή που ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις στο Bretton Woods, οι ΗΠΑ, ανέγγιχτες «υπαρξιακά» από τον Β παγκόσμιο πόλεμο, είχαν εκπληκτική υπεροπλία σε όλους τους τομείς εναντίον οποιοσδήποτε άλλου κράτους στην Ευρώπη ή στην Ασία. Παρήγαγαν το μισό της παγκόσμιας ποσότητας άνθρακα, τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, και πάνω απ’ το μισό της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού. Ήταν σε θέση να παράγουν σε μεγάλους αριθμούς πλοία, αεροπλάνα, χερσαία οχήματα, πυρομαχικά, εργαλεία, εργαλειομηχανές, χημικά. Είχαν επίσης απορροφήσει (και θα έκαναν το ίδιο ακόμα και απ’ τη μεριά των ηττημένων του πολέμου) μερικά απ’ τα καλύτερα μυαλά στις επιστήμες, στην τεχνολογία, ακόμα και στην τέχνη. Κι αν αυτά έμοιαζαν λίγα υπήρχαν κι άλλα. Οι ΗΠΑ κατείχαν το 80% των παγκόσμιων αποθεμάτων χρυσού, είχαν έναν στρατό δυνατό, και επρόκειτο σύντομα να επιδείξουν ένα όπλο που δεν είχε κανένας άλλος: την ατομική βόμβα.

Όμως ακόμα και μ’ αυτά τα δεδομένα ο αμερικανικός καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να ελπίζει πως «αυτόματα» θα κρατήσει την θέση του στην μεταπολεμική ειρήνη. Το μάθημα των ορίων της «εσωτερικής ανάπτυξης» είχε αποδειχθεί πικρό απ’ το 1929 κι ύστερα. Όλοι οι αμερικάνοι αξιωματούχοι συμφωνούσαν πλέον:

Χρειαζόμαστε αγορές, τεράστιες αγορές σ’ όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε αγορές πρώτων υλών για να αγοράζουμε, χρειαζόμαστε αγορές εμπορευμάτων για να πουλάμε.

Χωρίς μια δυνατή ευρωπαϊκή αγορά για τα αμερικανικά προϊόντα, και χωρίς ελεύθερη πρόσβαση σε φτηνές πρώτες ύλες οπουδήποτε στον κόσμο, η ευημερία που είχε υποσχεθεί ο πόλεμος θα χανόταν στην ειρήνη. Επιπρόσθετα τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ είχαν πειθαρχήσει με το ζόρι στους περιορισμούς των αιτημάτων τους στη διάρκεια του πολέμου η λήξη του, αν δεν συνοδευόταν από διατήρηση, ακόμα και διεύρυνση της καπιταλιστικής παραγωγής και άρα μισθολογική σταθερότητα, θα έφερνε έκρηξη εργατικών αγώνων. Ο Berbard Baruch, οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας και μέλος του Κογκρέσου, εξέφρασε μ’ αυτά τα λόγια το πνεύμα του Bretton Woods στις αρχές του 1945: Εάν καταφέρουμε να σταματήσουμε ν’ αγωνιούμε για την εργασία, αν

σταματήσουμε να ιδρώνουμε για να κερδίσουμε αγορές για τις εξαγωγές, κι αν απαγορευτεί ο επανεξοπλισμός, oh boy, oh boy! πόσο μεγάλη ευημερία μας περιμένει.

Απ’ την άλλη μεριά οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ (κι ακόμα περισσότερο οι αντίπαλοί τους) είχαν καταστραφεί οικονομικά από τον πόλεμο. Ακόμα κι αν πριν είχαν κάποιες ελπίδες να περιορίσουν την ορμή του αμερικανικού καπιταλισμού οριοθετώντας μπλοκ εμπορικής επιρροής , μετά τον πόλεμο κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Χρειάζονταν δολάρια για να ξαναδημιουργήσουν τις υποδομές τους, χρειάζονταν δολάρια για να ξαναβάλουν μπροστά την παραγωγή, χρειάζονταν δολάρια για να υποστηρίξουν το διεθνές εμπόριό τους. Χρειάζονταν δολάρια για να επιβιώσουν σαν συστήματα και κυβερνήσεις απέναντι στους ίδιους τους πληθυσμούς τους: εδώ κι εκεί, αρχής γενομένης από την Ελλάδα, οι «κόκκινοι’ είχαν βγει απ’ την συντριβή του πολέμου ηθικά ακέραιοι.

Με τέτοιους συσχετισμούς οι θεσμοί του Bretton Woods σχεδιάστηκαν και επικυρώθηκαν έτσι ώστε να βολεύουν λίγο πολύ όλους…. Άλλους λίγο, άλλους πολύ – τις ΗΠΑ περισσότερο απ’ όλους.

Ο Κέυνς, σ’ αυτές τις συνθήκες, ανέλαβε να διαπραγματευτεί αφενός υπέρ της καπιταλιστικής σταθερότητας γενικά* αφετέρου υπέρ της διατήρησης της.

Μεγάλη Βρετανίας εναντίον της οικονομικής ηγεμονίας των ΗΠΑ. Πρότεινε μια Διεθνή Τράπεζα με μεγάλα αποθεματικά (ξέροντας ότι το μεγαλύτερο μέρος τους θα καταβάλλονταν από τις ΗΠΑ) έτσι ώστε κάθε κράτος σε κρίση (ή για τις απαιτήσεις της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης) να μπορεί να δανείζεται ελεύθερα. Απέναντι του ο Ουάιτ πρότεινε κάτι παρόμοιο αλλά με σαφώς μικρότερους πόρους – και με σαφώς μεγαλύτερη «πολυμέρεια» στην αρχική του συγκρότηση. Αλλά η στόχευση των αμερικάνων αξιωματούχων (αν και όχι κατ’ ανάγκη του ίδιου του Ουάιτ) πήγαινε μακρύτερα. Γρήγορα τα περιορισμένα πιστωτικά αποθέματα της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (τα οποία εξάλλου καλύπτονταν κυρίως με δολάρια, δηλαδή από τις ΗΠΑ) θα αποδεικνύονταν ανεπαρκή για τον σκοπό που δημιουργήθηκαν αυτοί οι θεσμοί. Και τότε οι ΗΠΑ «μόνες τους1 θα μπορούσαν να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους είδος ηγεμονικού κεϋνσιανισμού με πολιτικά ανταλλάγματα. Τα ποσά που οι αμερικανικές κυβερνήσεις με σφιχτοχεριά έδιναν στους θεσμούς του Bretton Woods σα δάνεια προς άλλους άρχισαν να τα παρέχουν «δωρεάν» σε. μερικούς απ αυτούς τους άλλους – της επιλογής τους. Με σημαντικά πολιτικά ανταλλάγματα. Το Δόγμα Τρούμαν (προς τα ολοκληρωτικά μεταπολεμικά καθεστώτα στην Ελλάδα και στην Τουρκία – για να αντιμετωπίσουν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο») και το σχέδιο Marsall υπήρξαν οι παραφυάδες του Bretton Woods.

Ο Κέυνς διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε (υπέρ του βρετανικού καπιταλισμού) μέσα στο γενικό πνεύμα του ίδιου του πνευματικού τέκνου, του κεϋνσιανισμού (που απαιτούσε ο παγκόσμιος καπιταλισμός) – και μπορούσε λίγο. Καθώς περνούσε ο καιρός όλο και λιγότερο. Του ανατέθηκε μια ακόμα αποστολή εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης: θα έπρεπε να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη στη Σαβάνα, της Τζιώρτζια, τον Μάρτιο του 1946 για να αποσαφηνιστούν μερικά σημεία των θεσμών του Bretton Woods. Αλλά οι αμερικάνοι, με τον Ουάιτ επικεφαλής, δεν είχαν πλέον λόγους διαπραγμάτευσης.

Ο Κέυνς δεν άντεχε τις ήττες. Φεύγοντας από την διάσκεψη υπέστη σοβαρό καρδιακό επεισόδιο μέσα στο τραίνο. Η εφεύρεση (η παγκόσμια οικονομική διαχείριση των καπιταλιστικών σχέσεων) έφαγε τον εφευρέτη της. Πέθανε στο σπίτι του στις 21 Απριλίου 1946. Ο Ουάιτ διορίστηκε πρώτος πρόεδρος του ΔΝΤ.

BW-Keynes-White Keynes, Bretton Woods

Το δεύτερο απόσπασμα αποτελεί κομμάτι του 6ου βιβλίου της σειράς «κόκκινες σελίδες» της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου αιώνα. Η τοποθέτηση του στη συνέχεια του πρώτου αποσπάσματος διευκολύνει με ένα διαλεκτικό πέρασμα στην ανάδυση ενός άγριου φιλελευθερισμού στο περιβάλλον της αποτυχίας του Κεϋνσιανισμού να διαμεσολαβεί και να απωθεί τον ταξικό ανταγωνισμό. Έτσι ένας αιρετικός, ο Milton Friedman, βγήκε από το ψυγείο βάζοντας στην θέση του τον ήδη γερασμένο (μετά τον θάνατο) του Κέυνς.. Μαζί του ένα σύνολο από νέους τεχνικούς όρους και πολιτικές τεχνολογίες όρμισαν στον προσκήνιο, οργανώνοντας την καπιταλιστική αντεπίθεση απέναντι σε μια απειλητική (παγκόσμια) εργατική τάξη..

Ο πληθωρισμός  σαν εργαλείο της καπιταλιστικής αντεπίθεσης

Στο προηγούμενο τεύχος ερευνήσαμε τη διαμόρφωση και την εγκαθίδρυση του καινούργιου καπιταλιστικού Παραδείγματος στα πρώτα βήματά του στο πιο άμεσο “επίπεδο” που θα μπορούσε να συμβεί: στο ταραγμένο “επίπεδο” των άμεσων εργατικών αρνήσεων και της αναδιοργάνωσης της (εκμετάλλευσης της) εργασίας. Όμως αυτό δεν ήταν όλη η απάντηση των αφεντικών στις εργατικές (και γενικότερα κοινωνικές) ανταρσίες που είχαν προηγηθεί. Κι ούτε θα μπορούσε να περιοριστεί αυτή η απάντηση μόνο στη βάση της οργάνωσης της εργασίας. Ο κεϋνσιανισμός σαν πολιτικό σχέδιο και σαν πολιτική ρύθμιση ήταν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε (ή δεν θα μπορούσε) να βρει κανείς στα εργοστάσια, ή στα νοσοκομεία, ή στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αφορούσε επίσης, κι όχι σαν κάτι δευτερεύον, μια ορισμένη σχηματοποίηση και λειτουργία (λειτουργική και ιδεολογική) του κράτους. Και ο κεϋνσιανισμός, είδαμε ήδη, έμοιαζε στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 “ξεπερασμένος”.
Σύμφωνα με κάποιες απόψεις [1] η αποτυχία του κεϋνσιανισμού οφειλόταν στην όξυνση των εσωτερικών αντιθέσεων της μορφής κράτος πρόνοιας, εξαιτίας της υπερσυσσώρευσης που ακολούθησε τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Η όξυνση αυτών των αντιθέσεων (πάντα σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση) δεν εκδηλώθηκε μεν ρητά σαν αδυναμία του κεϋνσιανικού κράτους, αλλά έμμεσα πλην καθαρά σαν αδυναμία του να μεσολαβήσει και να εγγυηθεί την ταξική συνεργασία και ειρήνη. Κατά την δική μας άποψη η εργατική επίθεση στο κράτος ή, έστω, σε κάποιες στρατηγικές πλευρές του σε ότι αφορούσε τις μεσολαβήσεις και την ταξική ειρήνη, δεν ήταν καθόλου έμμεση. Είναι, φυσικά, διαφορετικό εάν εκείνη η επίθεση παρήγαγε και οργανωτικές μορφές που να αντέχουν στο χρόνο· αυτό δεν έγινε. Όπως και να ‘χει θεωρούμε σαν ιστορικό δεδομένο αυτό, που κανένας απ’ τους “εκπροσώπους” και “απελευθερωτές” μας δεν δέχεται, ειδικά εφόσον ήλπιζαν και ελπίζουν σε έναν καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο: το κεϋνσιανό συμβόλαιο αυτός που το πέταξε πρώτος στα σκουπίδια ήταν η τάξη μας! Είναι αλήθεια ότι δεν πήγαμε (σαν τάξη) πολύ μακρύτερα. Είναι εξίσου αλήθεια ότι τα αφεντικά ακολούθησαν, και το δικό τους “πέταγμα στα σκουπίδια” πήγε πολύ μακρυά.

Ωστόσο αυτό το “επίπεδο”, της θεσμικά πολιτικής (και ιδεολογικής) διεύθυνσης, του κράτους, αφενός σαν άμεση ή έμμεση καταγραφή της όξυνσης του ταξικού ανταγωνισμού τότε αλλά και σαν “λύση των προβλημάτων” έκτοτε, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Πολύ απλά: η έξοδος απ’ τις αρνήσεις των ‘60s και ‘70s που μαστόρεψαν τα αφεντικά για λογαριασμό τους, ας πούμε η “διαλεκτική του κεφάλαιου”, δεν θα μπορούσε να γίνει ολοκληρωμένα μόνο στο “χαμηλό επίπεδο” των εργασιακών ή και γενικά κοινωνικών σχέσεων. Ήταν και εκεί. Ήταν οπωσδήποτε εκεί, γιατί αλλιώς όλα θα ήταν στον αέρα. Αλλά δεν ήταν μόνον εκεί. Οι μετασχηματισμοί του κράτους, τόσο σαν θεσμίσεις όσο και σα νομιμοποίηση ιδεολογικών αλλαγών, ήταν απαραίτητοι.
Ένα μικρό, ενδεικτικό παράδειγμα. Πολλοί / πολλές θυμούνται την Margaret Thatcher (και το κόμμα της) σαν σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού στην Αγγλία, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Πολλοί λιγότεροι θυμούνται ή ξέρουν τον Edward Heath, επικεφαλής των συντηρητικών για μια δεκαετία (‘65 – ‘75) και πρωθυπουργό απ’ τον Ιούνη του 1970 ως τον Φλεβάρη του 1974. Η συντηρητική κυβέρνηση του Heath ήταν η πρώτη (ιστορικά) στην κεϋνσιανή (ακόμα) Αγγλία που προσπάθησε, μέσω ενός νόμου του 1971 (Industrial Relations Act 1971), να περιορίσει την διαπραγματευτική ισχύ των συνδικάτων, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρήσεων. Προσπάθησε, επίσης, να “απορρυθμίσει” (εν μέρει)  την αγορά εργασίας. Αντί να “λύσει το πρόβλημα” (βρισκόμαστε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘70) η κυβέρνηση Heath το επιδείνωσε: δύο απεργίες των ανθρακωρύχων, το 1972 και το 1974, που είχαν ευρύτερη απήχηση, την γονάτισαν. Ήταν μάλλον εύλογο: προσπαθώντας να ακυρώσει μερικές απ’ τις κεϋνσιανές μεσολαβήσεις (σε ότι αφορούσε τα συνδικάτα) η αγγλική κυβέρνηση δυνάμωνε άθελά της τις πιο ριζοσπαστικές τάσεις μέσα στην αγγλική εργατική τάξη, και (πάλι άθελά της) έσπρωχνε αυτές τις εργατικές αντιδράσεις σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτικοποίηση, με όρους εξουσίας πάντα. Στις εκλογές του Οκτώβρη του 1974 οι “εργατικοί” του Harold Wilson έγιναν κυβέρνηση (αν και με μια ισχνή πλειοψηφία 3 εδρών) κινούμενοι στον αντίποδα: ακόμα περισσότερο κράτος πρόνοιας, ακόμα μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία και την επιδότηση των ενοικίων για τους χαμηλόμισθους, ακόμα υψηλότεροι φόροι για τους πλούσιους, ακόμα καλύτερη νομοθεσία σε διάφορα επιμέρους (αλλά όχι ασήμαντα) ζητήματα της εργατικής τάξης, των συνθηκών εργασίας και ζωής της: μπορείτε να ανατρέξετε στο τεύχος νο 4 των κόκκινων σελίδων για να διαπιστώσετε ότι την ίδια περίοδο το ίδιο ακριβώς έκαναν οι γαλλικές κυβερνήσεις. Ωστόσο, αυτό το “περισσότερο” από μια συνταγή που δούλευε ελάχιστα ή καθόλου πια, και που φαινόταν (στ’ αφεντικά) όλο και περισσότερο ένα έξοδο χωρίς ανταλλάγματα, πλησιάζε στο τέλος του. Ο ίδιος ο Wilson το κατάλαβε σαν επίμονες φήμες για στρατιωτικό ή ανακτορικό πραξικόπημα εναντίον του – οι αντίπαλοί του δεν ήταν διατεθειμένοι, πια, για διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Παραιτήθηκε στη μέση της θητείας του, το 1976, επικαλούμενος λόγους υγείας. [2] [3] Το κόμμα του συνέχισε να κυβερνάει, ως το 1979 – οπότε ηττήθηκε κατά κράτος απ’ τους συντηρητικούς υπό την αρχηγία της Margaret Thatcher: a new star was born.

Κοιτώντας εκ των υστέρων, τέτοιου είδους “μπρος  – πίσω” στην κεντρική πολιτική σκηνή των κρατών που είχαν κτυπηθεί απ’ τις αρνήσεις και τις ανταρσίες των ‘60s και ‘70s μοιάζουν αναπόφευκτα. Τόσο το περιεχόμενο αυτών των ανταρσιών όσο και οι συσχετισμοί δύναμης που γεννούσαν δεν ήταν καθόλου εύκολο να απορροφηθούν απ’ το κράτος. Όμως δεν μιλάμε για το κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά το κράτος τότε: το “κράτος σχέδιο”, το κράτος απορροφητήρα των ταξικών αντιθέσεων, μεσολαβητή και εγγυητή των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών μεταξύ των “μεγαλομοριακά” οργανωμένων “κοινωνικών εταίρων”.
Ποιών εταίρων πια; Απ’ την μια μεριά τα αφομοιωμένα συνδικάτα και τα κόμματα της αριστεράς θα ήθελαν να κρατήσουν ή να ενισχύσουν την θέση αντιπροσώπευσης μέσα στους κρατικούς θεσμούς, όπως την είχαν μάθει τις δεκαετίες μετά τον Β παγκόσμιο· όμως τι είχαν να προσφέρουν αφού η εργατική βάση δεν υπάκουγε πια τους “εκπροσώπους” της και, στην πράξη, τους θεωρούσε ακόμα και εχθρούς; Απ’ την άλλη μεριά οι εργοδότες για ποιον λόγο θα έπρεπε να ελπίζουν στην αποτελεσματικότητα ενός πλέγματος θεσμών, στους οποίους το κεϋνσιανό κράτος είχε υπάρξει η ιστορική, μεταπολεμική εγγύηση, αν αυτοί οι θεσμοί δεν γίνονταν σεβαστοί απ’ την απέναντι μεριά; Για ένα μικρό αλλά έντονο ιστορικό / χρονικό διάστημα έμοιαζε ότι πρώτα η εργατική πλευρά και ύστερα η πλευρά των αφεντικών ήθελαν να ξεφορτωθούν τους συμβιβασμούς και τους αυτοπεριορισμούς του κεϋνσιανού, δημοκρατικού καθεστώτος, για να συγκρουστούν απευθείας. Στην πράξη, η απελευθέρωση που νίκησε τελικά (και μάλλον γρήγορα) δεν ήταν της εργατικής τάξης αλλά του κεφάλαιου.
Θα μιλούσε λοιπόν κανείς, πέρα από “κρίση της καπιταλιστικής συσσώρευσης” (δηλαδή για σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες που έπρεπε να λυθούν· και άρχισαν να λύνονται έγκαιρα, όπως είδαμε στα τεύχη νο 4 και 5 των κόκκινων σελίδων) και για “κρίση του κράτους πρόνοιας”. Που επίσης θα έπρεπε να λυθεί, ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν ήταν “ο εργατικός στρατός προ των πυλών”. Όμως αυτά δεν συμβαίνουν, κι ούτε τότε έγιναν, σαν σε θεατρική σκηνή. Υπήρχαν πρακτικά ζητήματα, προβλήματα μέσα ή έξω από εισαγωγικά, που έπρεπε να λυθούν. Η mainstream απάντηση των αφεντικών στα ‘60s και στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ‘70 προκειμένου να ξαναχαλιναγωγήσουν τις εργατικές αρνήσεις ήταν αυξήσεις στους μισθούς, άμεσους και έμμεσους. Η τακτική δεν είχε το αποτέλεσμα της ειρήνευσης που οι εργοδότες προσδοκούσαν (δες αναλυτικά στο τεύχος νο 4)· συνέβαλε όμως σε κάτι που οι οικονομολόγοι και οι εργοδότες τους μισούν, ειδικά αν κρατάει καιρό: πληθωρισμό. Γιατί οι μισθοί ανέβαιναν (ουσιαστικά ως το 1973) αλλά, προκειμένου τα αφεντικά να παίρνουν πίσω τα λεφτά τους, ανέβαζαν και τις τιμές.
Ο πληθωρισμός καθόλου δεν προκαλείται απ’ την αύξηση των μισθών σαν τέτοια. Στη συμβατική του έννοια αφορά (και μετριέται σε σχέση με) τις τιμές. Τις τιμές των εμπορευμάτων, κατ’ αρχήν. Απλοϊκά αλλά όχι λανθασμένα θα έλεγε κανείς ότι εάν μέσω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων τα αφεντικά σκοπεύουν να πάρουν πίσω αυτά που έδωσαν σαν αυξήσεις στους μισθούς, τότε η ενοχή για τον πληθωρισμό δεν είναι μοιρασμένη (στους μισθούς και στις τιμές) αλλά μονόπλευρη. Για να μην υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, η δημαγωγία (και η οικονομολογία σαν ένας ειδικός / διαχωρισμένος κλάδος της) φροντίζει να κάνει τη δουλειά της. Γιατί, διαφορετικά, ο πληθωρισμός – το ξέρουν καλά οι μαρξιστές, όχι μόνο οι μαρξιστές της θεωρίας αλλά και, κυρίως, της πράξης – είναι ένας ύπουλος υπονομευτής της σταθερότητας οποιουδήποτε συστήματος διακυβέρνησης. Υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο (όποιο) νόμισμα, υπονομεύει επίσης την πολιτικοοικονομική πειστικότητα και σταθερότητα οποιασδήποτε κυβέρνησης. [4] Για να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις οι ειδικοί των αφεντικών έχουν διάφορες ιδεο-θεωρίες. Που συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι για τον πληθωρισμό φταίει κάτι που αρχικά φαίνεται ουδέτερο: η “μεγάλη, μεγαλύτερη απ’ το σωστό, ποσότητα χρήματος που κυκλοφοράει στην αγορά”… Κι αν ο πληθωρισμός γίνει πρόβλημα, δεν υπάρχει κανένας άλλος για να το λύσει εκτός απ’ αυτόν: το κράτος, με το αποκλειστικό του προνόμιο (μέσω της κεντρικής τράπεζας) να εκδίδει χρήμα.
Να δυο λόγια που λέει επ’ αυτού ο κεϋνσιανός οικονομολόγος John Kenneth Galbraith: [5]


Στις Ηπα, στο μεγαλύτερο μέρος της καλής εικοσιπενταετίας, ο πληθωρισμός δεν αποτελούσε ζήτημα που να προβληματίζει. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιος τις σύντομες πιέσεις των τιμών στην περίοδο του πολέμου της Κορέας, παρατηρήθηκε μόνο μία μικρή ανοδική κίνηση των τιμών, και συγκεκριμένα έως το 1966 ανήλθε σε μία ή δύο ποσοστιαίες μονάδες στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Οι οικονομολόγοι, όπως πάντα, δεν ασχολούνταν με αυτό που δεν ήταν ορατά ανησυχητικό.
Ωστόσο ο πληθωρισμός μετά το 1966 άρχισε να επιταχύνεται. Αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 6 ποσοστιαίες μονάδες στην περίοδο 1969 – 1970, σχεδόν 8 στην περίοδο 1972 – 1973, και σχεδόν 14 στην περίοδο 1974 – 1975. Η τελευταία αύξηση συνοδεύτηκε από το χαρακτηρισμό “διψήφιος πληθωρισμός” που ήταν καταστροφικός για την αμερικανική οικονομική ορολογία.

Ένα περαιτέρω και ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν όλες οι βιομηχανικές χώρες ήταν η νέα μορφή πληθωρισμού. Αφορούσε αυξήσεις τιμών και ημερομισθίων που προέρχονταν από την αλληλεπίδραση των μεγάλων οργανισμών στη σύγχρονη οικονομία. Με τη βιομηχανική συγκέντρωση οι εταιρείες είχαν επιτύχει έναν πολύ σημαντικό έλεγχο επί των τιμών τους, τον έλεγχο που η ορθόδοξη οικονομική παραχώρησε στο μονοπώλιο και στο ολιγοπώλιο, χωρίς να αναγνωρίσει την πλήρη ύπαρξή του στον πραγματικό κόσμο. Και τα εργατικά σωματεία είχαν επιτύχει ουσιαστική δικαιοδοσία επί των ημερομισθίων και των συναφών ευεργημάτων που δικαιούνταν τα μέλη τους. Από την αλληλεπίδραση των φορέων αυτών είχε προκύψει μια νέα και πανίσχυρη πληθωριστική δύναμη: η ανοδική πίεση που ασκούσαν πάνω στις τιμές οι ρυθμίσεις σχετικά με τα ημερομίσθια, η ανοδική πίεση των τιμών και των εξόδων διαβίωσης πάνω στα ημερομίσθια. Αυτή η αλληλεπιδρώσα δυναμική που κατέληξε να ονομάζεται σπειροειδής ανέλιξη ημερομισθίων – τιμών.
Για την αντιμετώπιση αυτής της δυναμικής η κεϋνσιανή επανάσταση είχε αφήσει μία έντονα αρνητική κληρονομιά. Ο προσδιορισμός των ημερομισθίων και των τιμών ήταν ένα μικροοικονομικό φαινόμενο και η μικροοικονομική είχε διαχωριστεί από τον Κέυνς, και είχε αφεθεί στην κλασσική ορθοδοξία της αγοράς.

Το κεϋνσιανό σύστημα, συνεπώς, ήταν φανερά ανήμπορο. Το 1975 ο πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ κάλεσε σε σύσκεψη μερικούς από τους ευρύτερα γνωστούς οικονομολόγους της χώρας για να προτείνουν μέτρα για τον πληθωρισμό. Εκείνον το χρόνο ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανερχόταν σε 13,5%. Υπήρχε πλήρης επαγγελματική συμφωνία πάνω σε ένα μόνο μέτρο: να επανεξεταστούν οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για να απομακρυνθούν τυχόν φανερά εμπόδια στον ανταγωνισμό της αγοράς. Από πρακτική άποψη, η πρόταση αυτή δεν ήταν καθόλου καλύτερη απ’ την πρόταση του ίδιου του προέδρου, ο οποίος υποστήριζε το σλόγκαν “Πατάξτε τον πληθωρισμό τώρα”.

Η δεκαετία του 1970 κυλούσε, αλλά ο πληθωρισμός επέμενε. Οι υψηλότεροι φόροι, οι λιγότερες δαπάνες, η άμεση παρέμβαση σε ημερομίσθια και τιμές, αποκλείστηκαν όλα από τον κατάλογο των πιθανών μέτρων…. Ωστόσο, συνέχισε να υπάρχει μια πολύ βολική πολιτική πορεία δράσης: μπορούσαν να καταφύγουν στη νομισματική πολιτική, δηλαδή στο μονεταρισμό. Η λύση αυτή είχε σημαντικούς και με σαφείς απόψεις υποστηρικτές. Γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο μονεταρισμός ήταν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο ό,τι είχε απομείνει από μια πολιτική, αφού τίποτα άλλο δεν ήταν πολιτικά δυνατό να γίνει…. Γι’ αυτό και στην τελευταία φάση της δεκαετίας εφαρμόστηκαν αυστηρά νομισματικά μέτρα από τη φαινομενικά φιλελεύθερη κυβέρνηση του προέδρου Τζίμι Κάρτερ στις Ηπα και την ομολογουμένως συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ. Η Κεϋνσιανή επανάσταση έσβησε. Στην Ιστορία της Οικονομικής η εποχή του Τζον Μέιναρντ Κέινς έδωσε τη σκυτάλη στην εποχή του Μίλτον Φρίντμαν.

Για τους ιστορικούς των οικονομικών θεωριών, η “αλλαγή σκυτάλης” απ’ τον κεϋνσιανισμό στον μονεταρισμό δεν έγινε “απότομα”. Ακόμα και ο Friedman είχε κεϋνσιανές καταβολές. Συνεπώς, κατά την στενά τεχνική / οικονομολογική προσέγγιση της εποχής, οι προτάσεις και οι ιδέες του Friedman για τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήματος (έτσι ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός…) θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια μερική διόρθωση των μικροοικονομικών ατελειών και αδυναμιών του κεϋνσιανισμού.
Όμως εκεί που ο Friedman (και όλοι οι τότε οπαδοί της “νεοκλασσικής” θεωρίας, δηλαδή οι νεοφιλελεύθεροι) ήταν ακριβέστατοι, συγκεκριμένοι και ξεκάθαροι, ήταν όταν ο “προβληματισμός” τους ξέφευγε απ’ την αργκώ των οικονομολόγων περί “προσφοράς χρήματος”, “επιτοκίων”, “επεκτατικής οικονομικής δραστηριότητας του κράτους” κλπ, και άγγιζε πολύ πιο απτά ζητήματα του (τότε) ταξικού ανταγωνισμού.
Το 1973 (την χρονιά που οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, υπό την υψηλή επίβλεψη της οικονομικής “σχολής του Σικάγο”, δηλαδή και του Friedman του ίδιου, άρχισαν να εφαρμόζονται στη Χιλή απ’ την χούντα του Πινοσέτ – περισσότερα στο τεύχος νο 0.3 των κόκκινων σελίδων) ο Milton Friedman έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό Playboy. Για το αμερικανικό και γενικότερα το αγγλόφωνο κοινό ο Friedman ήταν ακόμα ένας αιρετικός (ήδη, όμως, σταθερός αρθρογράφος του από τότε ευρείας κυκλοφορίας καθεστωτικού newsweek)· σε μια εποχή που το να εμφανίζεσαι σαν τέτοιος θα μπορούσε να τραβήξει πάνω σου μια κάποια προσοχή. Ανάμεσα στα υπόλοιπα σ’ εκείνη τη συνέντευξη ειπώθηκαν και τα πιο κάτω:

Playboy: Είστε οπαδός της laissez-faire προσέγγισης.
Friedman: Ναι. Γιατί πιστεύω ότι μια κυβερνητική λύση σε ένα πρόβλημα είναι συνήθως το ίδιο κακή όσο το πρόβλημα, και πολύ συχνά κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Πάρτε, για παράδειγμα, τον βασικό μισθό, που έχει σαν αποτέλεσμα να στέλνει τους φτωχούς, που βρίσκονται στον πάτο της μισθολογικής κλίμακας – για το καλό των οποίων σχεδιάστηκε – σε ακόμα χειρότερη κατάσταση.

Playboy: Γιατί συμβαίνει αυτό;
Friedman: Εάν θέλετε πράγματι να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τον βασικό μισθό, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ’ το να ψάξετε τα αρχεία του Κογκρέσσου, να βρείτε τις προτάσεις για την αύξηση του βασικού μισθού, και να δείτε ποιοί την υποστηρίζουν. Πολύ σπάνια θα βρείτε φτωχούς ανθρώπους να υποστηρίζουν την αύξηση του βασικού μισθού. Συνήθως αυτό το κάνουν εκείνοι που παίρνουν μισθούς υψηλότερους απ’ τον βασικό. Ας πούμε οι βιομήχανοι της κλωστοϋφαντουργίας του Βορρά. Ο JohnKennedy, όταν ήταν στο Κογκρέσσο, είπε καθαρά ότι είναι υπέρ της αύξησης του βασικού μισθού επειδή θέλει να προστατέψει την κλωστοϋφαντουργία της Νέας Αγγλίας απ’ τον ανταγωνισμό της φτηνής εργασίας στο Νότο.
Αλλά δείτε τώρα το θέμα απ’ την σκοπιά της φτηνής εργασίας. Εάν ο υψηλότερος βασικός μισθός κάνει μη κερδοφόρα μια επιχείρηση στο Νότο, αυτό θα βοηθήσει ή θα βλάψει τον κόσμο; Ξεκάθαρα θα τους βλάψει, επειδή οι δουλειές που θα ήταν διαθέσιμες γι’ αυτούς θα πάψουν να υπάρχουν, αφού η επιχείρηση θα κλείσει. Τελικά ένας νόμος που ορίζει ψηλά τον βασικό μισθό είναι ουσιαστικά ένας νόμος που κάνει παράνομο το να προσλαμβάνει ένας εργοδότης ανειδίκευτους.

Playboy: Νομίζω ότι μάλλον είναι ένας νόμος που επιβάλλει στους εργοδότες να πληρώνουν έναν δίκαιο μισθό, ώστε να ζει ο εργαζόμενος με αξιοπρέπεια.
Friedman: Και γιατί είναι καλύτερη η κατάσταση κάποιου που μένει άνεργος επειδή το ωρομίσθιο έχει πάει στα 1,6 δολάρια σε σχέση με το να δούλευε με 1,5 δολάρια την ώρα; Όταν δεν δουλεύεις, το 1,6 δολάρια την ώρα δεν σημαίνει τίποτα για την τσέπη σου. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας νεαρός τον οποίο εσύ, σαν εργοδότης, ευχαρίστως θα προσλάμβανες με 1,5 δολάριο την ώρα. Αλλά ο νόμος λέει όχι, αυτό είναι παράνομο, πρέπει να τον πληρώνεις 1,6 δολάρια την ώρα. Ωραία, αλλά αν του δίνεις 1,6 δολάρια, στην πραγματικότητα θα κάνεις φιλανθρωπία. Γιατί πληρώνεις 1,5 δολάριο για τη δουλειά του, αφού τόσο την εκτιμάς, και του κάνεις δώρο επιπλέον 10 σεντς την ώρα. Αυτό είναι κάτι που λίγοι εργοδότες είναι διατεθειμένοι ή μπορούν να κάνουν, χωρίς να πεταχτούν έξω απ’ την πιάτσα από λιγότερο γενναιόδωρους ανταγωνιστές τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι οι νόμοι για τον ελάχιστο μισθό προκαλούν ανεργία μεταξύ των ανθρώπων με λίγα προσόντα. Και ποιοί είναι αυτοί; Κατά κύριο λόγο είναι νεαροί κάτω των 20, μαύροι, και γυναίκες που δεν έχουν κάποια ειδικότητα ή βρέθηκαν εκτός εργασίας και προσπαθούν να επανέλθουν. Γι’ αυτό υπάρχει ασυνήθιστα υψηλή ανεργία σ’ αυτές τις ομάδες ανθρώπων.

Playboy: Και πως είστε σίγουρος ότι η νομοθεσία για τον βασικό μισθό είναι η αιτία της ανεργίας;
Friedman: Το 1956, νομίζω, το βασικό ωρομίσθιο ανέβηκε από 75 σεντς στο 1 δολάριο· ήταν μια πολύ μεγάλη αύξηση. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νεαρών ανδρών ήταν το ίδιο για τους μαύρους και τους λευκούς. Και για τις δύο κατηγορίες ήταν γύρω στο 8%, όταν το γενικό ποσοστό ανεργίας ήταν περίπου 4%. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, αφού είχε προηγηθεί η αύξηση απ’ τα 75 σεντς την ώρα στο 1 δολάριο, το ποσοστό ανεργίας για τους νεαρούς μαύρους πήγε απ’ το 8% σε κάτι μεταξύ 20% με 25%. Για τους λευκούς νεαρούς πήγε στο 13%. Από τότε τα ποσοστά ανεργίας και για τους μαύρους και για τους λευκούς νεαρούς είναι μόνιμα πιο υψηλό απ’ ότι πριν το 1956. Και όταν αυτά τα ποσοστά άρχισαν να πέφτουν, ήρθε μια καινούργια αύξηση στο βασικό μισθό για να ξανασπρώξει την ανεργία ψηλά.
Η ανεργία των μαύρων νεαρών είναι υψηλότερη από εκείνη των λευκών συνομηλίκων τους εξαιτίας λόγων που είναι εύκολο να βρεθούν, και για τους οποίους έπρεπε κάτι να έχουμε κάνει: οι μαύροι έχουν πάει λιγότερο καιρό στο σχολείο και έχουν λιγότερες δεξιότητες σε σχέση με τους λευκούς. Οπότε, η νομοθεσία για τον βασικό μισθό κτυπάει ειδικά αυτούς. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί οι νόμοι είναι οι πιο αντι-negro νόμοι που υπάρχουν επίσημα.

Playboy: Δεν θα ήταν καλύτερα εάν αυτοί που λέτε ότι θίγονται απ’ την θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού εκπαιδεύονταν ώστε να δουλέψουν σε καλύτερες δουλειές με καλύτερους μισθούς;
Friedman: Η νομοθεσία περί κατώτατου μισθού καταστρέφει το καλύτερο είδος προγραμμάτων εκπαίδευσης που είχαμε ποτέ: την εκπαίδευση μέσα απ’ τη δουλειά. Ο κυριότερος τρόπος που οι άνθρωποι ανεβαίνουν μέσα στην ιεραρχία της δουλειάς είναι ξεκινώντας από ανειδίκευτες δουλειές, όπου μαθαίνουν διάφορα. Δεν πρόκειται μόνο για τις τεχνικές δεξιότητες. Μαθαίνουν διάφορα, όπως να πηγαίνουν στη δουλειά στην ώρα τους, να κάθονται στη δουλειά 8 ώρες την ημέρα αντί να κόβουν βόλτες στο δρόμο, να έχουν συγκεκριμένες ευθύνες, να πληροφορούν τον εργοδότη τους πότε και γιατί δεν θα πάνε στη δουλειά. Όλα αυτά τα μαθήματα είναι σημαντικά. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την ζημιά που έχει προκαλέσει η καθιέρωση του βασιμού μισθού στην παραδοσιακή εκπαίδευση μέσω της δουλειάς, έχουμε τώρα μια μεγάλη συλλογή προγραμμάτων εκπαίδευσης. Το μεγάλο όφελος αυτών των κυβερνητικών προγραμμάτων που επιδοτούν τους εργοδότες για να κάνουν εκπαίδευση μέσω της δουλειάς είναι ότι δίνει στους εργοδότες ένα κίνητρο να προσλαμβάνουν κόσμο και ύστερα να τον απολύουν για να προσλάβουν άλλους ώστε να πάρουν ακόμα περισσότερες επιδοτήσεις.

Playboy: Ακόμα κι αν η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού είναι αντιπαραγωγική όπως λέτε, δεν υπάρχει λόγος για κυβερνητικές δράσεις υπέρ των φτωχών; Το laissezfaire για καιρό ήταν συνώνυμο των εργασιακών κάτεργων και της παιδικής εργασίας – καταστάσεις που εξαφανίστηκαν μόνο μέσω της κοινωνικής νομοθεσίας.
Friedman: Τα εργασιακά κάτεργα και η παιδική εργασία ήταν καταστάσεις που προέκυψαν μάλλον απ’ την φτώχια παρά απ’ τα οικονομικά του laissez-faire. Οι άθλιες εργασιακές συνθήκες εξακολουθούν να υπάρχουν σε χώρες που έχουν όλα τα είδη των πεφωτισμένων κοινωνικών νομοθεσιών, αλλά στις οποίες εξακολουθεί να υπάρχει εξαιρετική φτώχια. Εμείς, εδώ, στις Ηπα, δεν υποφέρουμε πια από τέτοια φτώχια, κι αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα της ελεύθερης επιχειρήσης μας επέτρεψε να γίνουμε πλούσιοι.
Ο καθένας πιστεύει ότι το laissezfaire είναι άκαρδο. Κι όμως. Πότε νομίζεις ότι είχαμε το υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικής φιλανθρωπίας σ’ αυτή τη χώρα; Τον 19ο αιώνα! Τότε ήταν που είχαμε το μεγαλύτερο κίνημα υπέρ των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών νοσοκομείων. Τις φιλανθρωπικές αποστολές στο εξωτερικό. Το κίνημα των βιβλιοθηκών. Ακόμα ακόμα και την Ένωση Αντιμετώπισης της Βαρβαρότητας στα Ζώα. Εκείνη ήταν επίσης η εποχή που οι απλοί άνθρωποι, οι άνθρωποι των χαμηλών εισοδημάτων, πέτυχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επίπεδο ζωής τους. Εκείνη την περίοδο εκατομμύρια μεταναστών ήρθαν εδώ χωρίς ούτε μια πέννα στην τσέπη τους, και πέτυχαν αξιοσημείωτη βελτίωση στο επίπεδο της ζωής τους.
Η μητέρα μου ήρθε σ’ αυτήν εδώ τη χώρα όταν ήταν 14 χρονών. Δούλεψε σ’ ένα κάτεργο σαν ράφτρα, και ήρθε στις Ηπα επειδή υπήρχε ένα τέτοιο κάτεργο που θα της επέτρεπε να βρει μια δουλειά. Δεν έκαστε εκεί, όπως δεν έκατσε και κανείς άλλος. Ήταν απλά ένα σταθμός της διαδρομής τους, και σίγουρα ήταν κάτι πολύ καλύτερο απ’ ότι θα έβρισκαν στην πατρίδα τους…. Πρέπει να πω ότι εάν τότε υπήρχε η σημερινή νομοθεσία για τον βασικό μισθό κι όλες οι υπόλοιπες αλυσίδες του κράτους πρόνοιας, οι μισοί απ’ τους αναγνώστες του Playboy είτε δεν θα υπήρχαν είτε θα ήταν πολίτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας ή κάποιας άλλης χώρας. Και, άρα, δεν θα υπήρχε το Playboy για να το διαβάζουν.

Πιθανότατα αν δεν υπήρχε το Playboy ο πολιτισμός της δύσης να είχε μείνει πολύ πίσω. Πάντως, ακόμα κι αν εκτέθηκε (και) σ’ ένα mainstream περιοδικό για αληθινούς άντρες, πολύ περισσότερο από τις αφηρημένες, άοσμες, άσαρκες και αταξικές (από πρώτη ματιά) οικονομολογικές θεωρίες, η γνώμη του Friedman για “πεζά” ζητήματα, που είχαν (και έχουν) να κάνουν με το εμπόρευμα-εργασία είναι, βρίσκουμε, σαφής. [6] Το ίδιο σαφής είναι μια παρατήρηση του Galbraith, στο βιβλίο που αναφέραμε πιο πριν:


Για μερικούς, η νομισματική πολιτική είχε (και έχει) μία άλλη, ακόμα μεγαλύτερη απήχηση, την οποία κατά έναν περίεργο και ασυγχώρητο τρόπο έχουν παραβλέψει οι οικονομολόγοι: η νομισματική πολιτική δεν είναι ουδέτερη από κοινωνική άποψη. Λειτουργεί κατά του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια, τα οποία με τη σειρά τους αναχαιτίζουν τις τραπεζικές δανειοδοτήσεις και την προκύπτουσα δημιουργία καταθέσεων, δηλαδή χρήματος. Τα υψηλά επιτόκια δεν ενοχλούν καθόλου τα άτομα και τους φορείς που έχουν χρήματα για να δανείσουν. Αυτοί φυσιολογικά έχουν περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν έχουν καθόλου χρήματα για να δανείσουν ή, με πολλές εξαιρέσεις, εκείνους που δανείζονται χρήματα. Αυτή είναι μια προφανής αλήθεια και της έχει δοθεί επαρκής έμφαση. Λόγω του ότι ευνοεί τους εύπορους τόσο ως άτομα όσο και ως φορείς, η περιοριστική νομισματική πολιτική έρχεται σε οξεία αντίθεση προς μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία, στηριζόμενη σε αυξημένους προσωπικούς και ατομικούς φόρους, επηρεάζει αρνητικά τους πλούσιους.
Οι συντηρητικοί στις βιομηχανικές χώρες, ειδικότερα στη Βρετανία και στις Ηπα, έχουν παράσχει έντονη υποστήριξη στη νομισματική πολιτική. Το ένστικτό τους σε αυτό το θέμα ήταν πολύ καλύτερο από εκείνο των οικονομολόγων, οι οποίοι μαζί με το ευρύ κοινό έχουν υποθέσει την κοινωνική του ουδετερότητα. Τα κολακευτικά σχόλια για τον καθηγητή Φρίντμαν από τους συντηρητικούς ευπόρους – που ήταν όντως πολλά – πραγματικά του άξιζαν.

Μία απ’ τις προεκλογικές αφίσες των άγγλων συντηρητικών το 1979 (Thatcher)
– μ’όλα τα υπονοούμενά της

Εάν κάποιος απέδιδε την αλλαγή παραδείγματος στις κρατικές πολιτικές των τότε αναπτυγμένων καπιταλιστικά κρατών, με αρχή τις Ηπα και την Αγγλία, είτε στην πανουργία του Friedman είτε στην ισχύ των υποστηρικτών του, θα έκανε λάθος. Ο Friedman, ο Hayek και άλλοι μαζί με τις απόψεις και τους υποστηρικτές τους ήταν ήδη παλιοί, και σίγουρα γνωστοί στους ακαδημαϊκούς και δημοσιογραφικούς κύκλους από χρόνια. Και η τύχη τους δεν ήταν καλύτερη από μια θέση στο “ψυγείο”. Αν βγήκαν από εκεί (και βγήκαν!) δεν ήταν επειδή έγιναν γοητευτικότεροι. Αλλά επειδή έγιναν αναγκαίοι μέσα στην τότε όξυνση του ταξικού ανταγωνισμού. Οπληθωρισμός στα ‘70s ήταν πράγματι ένα γεγονός που ευνοούσε τις θεωρίες τους· αλλά δεν ήταν καθόλου ένα γεγονός που είχε μία, και μόνο μία, ερμηνεία. Δεν ήταν ένα γεγονός που με την αυστηρότητα ενός Νευτώνιου “νόμου κοινωνικής βαρύτητας” οδηγούσε σε ένα, και μόνον ένα, συμπέρασμα. Εκτός απ’ τις εργατικές αρνήσεις και τις αποτυχημένες σε πρώτη φάση προσπάθειες να χαλιναγωγηθούν, υπήρχαν κι άλλοι σοβαροί λόγοι να εξηγήσουν εκείνο το “πρόβλημα”, αιτίες που καθόλου δεν θα ευνοούσαν κουβέντες περί “βασικού μισθού” και “λιγότερου κράτους” όπως η προηγούμενη συνέντευξη. Πρώτα πρώτα η ιστορικής σημασίας αποσύνδεση (της ισοτιμίας) του δολαρίου απ’ τον χρυσό, άρα η “παραγωγή” ενός πληθωριστικού νομίσματος απ’ το αμερικανικό κράτος. Αυτό έγινε το 1971. Και ύστερα η “ανταρσία” των αραβικών πετρελαιοπαραγωγών κράτων κατά των δυτικών (Ευρώπη και βόρεια Αμερική), εξαιτίας της υποστήριξης που παρείχαν στο ισραηλινό κράτος, μια “ανταρσία” που εκδηλώθηκε με το εμπάργκο πωλήσεων πετρελαίου προς τη Δύση, οδηγώντας σ’ αυτό που ονομάστηκε “πετρελαϊκό σοκ” και στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, άρα στη σημαντική άνοδο του κόστους παραγωγής του μεγαλύτερου μέρους των τότε βιομηχανικών εμπορευμάτων. Αυτό έγινε το 1973.[7]
Οι “εξισώσεις” που μαστόρευαν οι φιλελεύθεροι ή νεοφιλελεύθεροι με άφθονη ιδεολογία ήδη απ’ την δεκαετία του 1930 (περισσότερα στο τεύχος νο 0.3 των κόκκινων σελίδων), στις οποίες το “κόστος εργασίας” (και άρα οι εργατικές διεκδικήσεις) ήταν πάντα μια κρίσιμη μεταβλητή, θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο περιγέλαστες στα ‘70s απ’ ότι στα ‘30s: “μονεταριστική” διαχείριση της κρίσης (που είχε προκληθεί απ’ την εργατική αρνητικότητα), με νομίσματα πληθωριστικά και με την πρώτη ύλη της ενέργειας σε τιμές διαμορφούμενες από ένα κλειστό καρτέλ παραγωγών; Χμμμμμ… αστεία πράγματα. Για γέλια και για κλάματα. Αλλά κανείς δεν γέλασε με την ιδέα να περιοριστεί η “ποσότητα χρήματος” σε κυκλοφορία την ίδια στιγμή που η κεντρική αμερικανική τράπεζα τύπωνε αφειδώς δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ, σπάζοντας μονομερώς και αυθαίρετα την σπονδυλική στήλη των παγκόσμιων κεϋνσιανών μεταπολεμικών ρυθμίσεων του Bretton Woods! Αν, λοιπόν, ήταν όλοι σοβαροί και σε περίσκεψη ενώ η ιδέα σήκωνε κοροϊδία, η αιτία ήταν επίσης σοβαρή: ο πληθωρισμός γινόταν αντιληπτός (και σωστά απ’ την άποψη των αφεντικών και των ειδικών τους) σαν ένα κρίσιμο αρνητικό αποτύπωμα του οξυμένου ταξικού ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως σαν η σχετικά εύκολη κλειδαρότρυπα που με τα κατάλληλα κλειδιά θα μπορούσε να ξανανοίξει την πόρτα του ελέγχου πάνω στην εργασία· άρα την πόρτα της διασφάλισης της καπιταλιστικής ομαλότητας.
Και πάλι ο Galbraith αναγνωρίζει απ’ τη θέση του αυτήν την πολιτική αλήθεια:


Ότι η ανεργία που προκαλείται από μονεταριστική πολιτική και υψηλά επιτόκια, θα μείωνε τη διαπραγματευτική ισχύ των εργατικών σωματείων δεν προκάλεσε καμία έκπληξη. Η ορθόδοξη Οικονομική αποδεχόταν ότι η ανεργία θα μειώσει τα ημερομίσθια…. Σ΄αυτήν την κατάσταση τα εργατικά σωματεία υποχρεώθηκαν όχι μόνο να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις ημερομισθίων, αλλά να διαπραγματευτούν μειώσεις ημερομισθίων και επιδομάτων.

Στο κάτω κάτω, αν ήταν διαφορετικά, γιατί θα χρειαζόταν σαν “πρότυπο εργαστήριο” των συνταγών του νεοφιλελευθερισμού μια λατινοαμερικάνικη στρατιωτική χούντα σαν εκείνη του Πινοσέτ στη Χιλή;

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ιστορικό πολιτικο-ιδεολογικό “παράδοξο”, που πρέπει να εξηγηθεί. Σχεδόν 50 χρόνια πριν την επιστροφή του φιλελευθερισμού (προσαρμοσμένου εν μέρει στα καινούργια δεδομένα), το 1924, ο Keynes είχε αναγγείλει σε μια εντυπωσιακή στην τεκμηρίωσή της διάλεξή του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, τοτέλος του laissez-faire. Μέσα στην πολλαπλή κατεδάφιση της φιλελεύθερης σοφίας της εποχής του, ο Keynes είχε να προσθέσει κι αυτό το δεδομένο (σε μια διάλεξή του ένα χρόνο αργότερα, το 1925, αυτή τη φορά στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο “είμαι ένας φιλελεύθερος;”): [8]


Τα συνδικάτα των εργαζόμενων είναι αρκετά ισχύρα για να παρεμβαίνουν στο ελεύθερο παιχνίδι των δυνάμεων της ζήτησης και της προσφοράς, ενώ η κοινή γνώμη, παρόλο που ξεσηκώνει ένα θόρυβο δυσαρέσκειας και τρέφει κάτι παραπάνω από υποψίες σ’ ό,τι αφορά τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν τα συνδικάτα, στηρίζει τη βασική θέση τους, θέση σύμφωνα με την οποία οι ανθρακωρύχοι δεν θα πρέπει να είναι τα θύματα κάποιων στυγνών οικονομικών δυνάμεων που δεν έχουν ποτέ μετακινηθεί…
… Η παλιωμένη αντίληψη σύμφωνα με την οποία είναι δυνατόν να διαφοροποιείται η αξία του νομίσματος και στη συνέχεια να αφήνεται στις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης ο ρόλος του καθορισμού των συνεπακόλουθων διευθετήσεων, ανήκε σε μια εποχή των 50 ή 100 χρόνων πριν, τότε δηλαδή που τα συνδικάτα ήταν ανίσχυρα και η σκοτεινή Θεά Οικονομία μπορούσε να σπέρνει καταστροφές πάνω στη μεγαλόπρεπη οδό της Προόδου δίχως να συναντάει εμπόδια, και μάλιστα κάτω από γενική επιδοκιμασία.

Ήταν εξαιρετικά ειλικρινής, εύστοχη και διορατική η παρατήρηση του Κeynes ότι δεν μπορεί πια κανείς να μιλάει για το “αόρατο χέρι της αγοράς” και για την “σοφία” των δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης εφόσον η εργατική τάξη είχε αποκτήσει πια την οργάνωση και την δύναμη να χαλάει αυτά τα “παιχνίδια”. Μ’ αυτό το ιστορικό δεδομένο, που δεν ήταν μια κουβέντα αλλά η γενική προσαρμογή του καπιταλισμού στην ίδια του την πραγματικότητα, ειδικά απ’ τον Β παγκόσμιο πόλεμο και μετά, το να υπερασπιστεί κανείς στα ‘70s και πάλι τις δυνάμεις της αγοράς και την λυτρωτική, καθαρτήρια δράση τους, ένα πράγμα μόνο θα μπορούσε να σημαίνει: ας ξεμπερδεύουμε με τον εργατικό ανταγωνισμό. Κάτι που ήταν εντελώς λογικό και επίκαιρο απ’ τη μεριά των αφεντικών και των συμμάχων τους, πράγματι, ακόμα κι αν εμφανιζόταν κουκουλωμένο κάτω από στρώματα οικονομο-λογίας και οικονομο-φλυαρίας.
Συνεπώς, μαζί, παράλληλα και συμπληρωματικά με όσα μεθόδευαν οι επιχειρήσεις στη βάση της καπιταλιστικής οργάνωσης των κοινωνιών, όσα (έστω περιληπτικά) έχουμε περιγράψει ως εδώ, ήταν εντελώς απαραίτητοι οι μετασχηματισμοί και των καπιταλιστικών κρατών. Δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το εργαλείο της μερικής απασχόλησης, για παράδειγμα, εάν οι νόμοι επιβάλλουν την πλήρη. Ούτε μπορεί να παράξει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανεργία εάν υπάρχουν μακρόχρονα και αξιόλογα επιδόματα ανεργίας. Εν τέλει δεν μπορεί κανείς να υποτιμήσει την εργασία μέσω του σφετερισμού των αποθεμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων εάν οι νόμοι απαγορεύουν τις “έξυπνες επενδύσεις” τους.
Μετασχηματισμοί, αναδιάρθωση, λοιπόν, όχι μόνο των στενά εννοημένων εργασιακών σχέσεων, όχι μόνο των σχέσεων και των ηθών της κατανάλωσης· όχι μόνο, δηλαδή, της “καπιταλιστικής βάσης” αλλά και της κορυφής: του κράτους, των θεσμών, των λειτουργιών τους· του κυβερνητικού θεάματος.

Η συνέχεια στο έντυπο τεύχος των Κόκκινων Σελίδων, το οποίο μπορείτε να βρείτε:
– στην Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα,
– σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία (Αθήνα: Ναυτίλος, Αλφειός, Πολιτεία – Θεσσαλονίκη: Κεντρί)
– ή να το προμηθευτείτε με ταχυδρομική αποστολή, στέλνοντας e-mail [ passauto07@yahoo.gr ] για την απαραίτητη συννενόηση.

Ακολουθεί, μεταφρασμένο ένα κείμενο, από το site “naked capitalism”, που απηχεί συνοπτικά την αντίληψη των οικονομολόγων του Αγγλοσαξονικού- άξονα σχετικά με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την συγκρότηση των θεσμών της. Η κριτική τους δεν μας κάνει· δεν μας κάνει γιατί μιλούν την γλώσσα των κρατών σε ένα περιβάλλον διακρατικών ανταγωνισμών που γίνονται, μάλιστα, αντιληπτοί ως μια χυδαία αντιπαράθεση δύο γιγάντων: της Αμερικής και της Γερμανίας. Δεν μας κάνει επίσης, γιατί παρουσιάζουν την ιστορική πορεία σαν έναν σωρό από πολιτικές αποφάσεις, με τον ταξικό ανταγωνισμό, με την εργατική τάξη να απουσιάζει. Παρά τις μεγάλες πολιτικές και μεθοδολογικές διαφωνίες, θεωρούμε όμως πως το παρακάτω κείμενο μπορεί να συνεισφέρει στο πλαίσιο μιας μεθοδικής κατασκοπίας των σχεδιασμών των αφεντικών ειδικά αν διαβαστεί υπό το φως της κριτικής των προηγούμενων κειμένων αυτής της δημοσίευσης. Άλλωστε, σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική κρίση στην θέση της φράσης που πλέον βγαίνει και από κάποια κυβερνητικά στόματα: «όταν η πολιτική συγκρούεται με την οικονομία, το αποτέλεσμα δεν είναι μια όμορφη μέρα», εμείς βλέπουμε την πολιτική οικονομία του προσοδισμού που ανασαίνει βαριά αλλά αντιστέκεται πίσω από διαφορετικά πολιτικά επιτελεία, και όλα αυτά με την σύγχρονη εργατική τάξη στο περιθώριο των εξηγήσεων αλλά πάντοτε στο επίκεντρο των εξελίξεων.. οπότε σίγουρα δεν ξημερώνει μια «όμορφη μέρα»

Ευέλικτες Τιμές Συναλλάγματος στο απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης

Μέχρι τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, η επικρατούσα άποψη ήταν ότι τα εθνικά νομίσματα θα πρέπει να ανταλλάσσονται σε καθορισμένες τιμές. Η προσδοκία ήταν ότι οι τιμές δεν θα άλλαζαν εάν δεν υπήρχε επιτακτικός λόγος, αυτό, να γίνει. Η επιτυχία του κανόνα του χρυσού μεταξύ 1870 και 1913 ήταν ότι εμβάθυνε την πίστη στις σταθερές τιμές. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου είχαν διατηρήσει τη δέσμευση, τα νομίσματα τους να μετατρέπονται σε μια σταθερή ποσότητα χρυσού και, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η παγκόσμια οικονομία ευημερούσε. Αλλά ο «κανόνας του χρυσού» αποδείχθηκε ανεφάρμοστος μετά το 1913, και ήταν, για τον Barry Eichengreen, μια σημαντική αιτία για το βάθος και τη σημασία της Μεγάλης Ύφεσης (Eichengreen 1992α). Οι Σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, όπως ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Gottfried von Haberler σχολίασε αργότερα, έγιναν ένα από τα «θύματα της Μεγάλης Ύφεσης» (Habeler 1976, σ.17).

Αυτό προκάλεσε μια επανάσταση στην «Παγκοσμία Μακροοικονομική Σκέψη». Στη δεκαετία του 1940, μια νέα φράση: «ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες», εισήχθη στη γλώσσα της Μακροικονομικής σκέψης (Σχήμα 1). Είναι εντυπωσιακό, ότι οι Γερμανοί ήταν οι πρωτοπόροι στη συζήτηση για τις «ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες» (‘flexible Wechselkurs’ or ‘schwankender Wechselkurs’), ενώ οι Γάλλοι έδειξαν το λιγότερο ενδιαφέρον (‘taux de change flexible’ or ‘taux de change flottant’).

Σχήμα1. Η χρήση της φράσης «εύελικτη συναλλαγματική ισοτιμία» στα Αγγλικά, τα Γαλλικά, και τα Γερμανικά βιβλία.

Το  νομισματικό σύστημα αμέσως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο διαμορφώθηκε σε εκείνο το διανοητικό κλίμα. Τον Ιούλιο του 1944, όταν οι πολιτικοί συναντήθηκαν στο Bretton Woods του New Hampshire, ήταν ακόμη δύσκολο να απαγκιστρώσουν συνολικά την σκέψη τους από την «σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία» . Αλλά υποτασόμενοι στην πραγματικότητα, διαμόρφωσαν το νέο σύστημα που επέτρεπε στα κράτη να «ρυθμίζουν» τις σταθερές τους ισοτιμίες, υπό διεθνή εποπτεία. Για να εγκρίθούν αυτές οι αλλαγές – και να επιβλέπεται  πολιτική των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε όλο τον κόσμο – δημιουργήθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το σύστημα ήταν βραχύβιο. Με το κεφάλαιο να διασχίζει τον κόσμο σε ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες, οι σταθερές ισοτιμίες ελέγχονταν διαρκώς. Το 1953, στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οικονομολόγος και αργότερα Νομπελίστας Μίλτον Φρίντμαν  προτείνει, την πλέον ευρέως διαδεδομένη, χρήση των «ευέλικτων συναλλαγματικών ισοτιμιών» (Friedman, 1953). Όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, η χρήση της φράσης «ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμιές»,  εμφανίστηκε με την μεγαλύτερη ταχύτητα, για άλλη μια φορά στη Γερμανία.

Ολοένα και πιο συχνά, οι χώρες δεν ήταν σε θέση να διατηρήσουν τις δέσμευσείς τους για σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους εγχώριους πολιτικούς στόχους τους. Ειδικότερα, οι χώρες που αντιμετωπίζαν υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και χρειάζονταν «εσωτερικές υποτιμήσεις» για να ανταποκριθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Παράλληλα η διεθνής κοινότητα αποθαρρύνε την «εσωτερική υποτίμηση», επειδή φοβόταν ότι και οι υπόλλοιπες χώρες θα ακολουθήσουν  τις πολιτικές υποτίμησης του νομίσματος προκειμένου να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους·  ενώ, στο εσωτερικό των κρατών, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζαν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους την κατηγορία ότι έκαναν κακή διαχείριση της οικονομίας. Για τους παραπάνω λόγους, οι υποτιμήσεις καθυστερούσαν.  Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές αγορές –προβλέποντας ενδεχόμενες υποτιμήσεις – μετακινούσαν τεράστια χρηματικά ποσά εκτός των συνόρων για να εξαπολύσουν κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον των ευάλωτων νομισμάτων. Τα αδύναμα νομίσματα υποτιμήθηκαν,  τελικά, παρά την εφαρμογή ενός μίγματος απαντήσεων που περιλαμβάναν: περιορισμούς των εισαγωγών, έλεγχους στην κίνηση κεφαλαίων, περιορισμούς στις τιμές και τους μισθούς, και σοβαρή λιτότητα (Bordo 1993, σελ.83).

Ήταν μόνο θέμα χρόνου οι ΗΠΑ – ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος του Μπρέτον Γουντς – απέκτησαν υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους να καταβάλουν 35 δολάρια για μια ουγιά χρυσού. Στις 15 Μαρτίου του 1968, εισήχθη, το λεγόμενο, σύστημα «δύο ταχυτήτων». Σύμφωνα με το οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα συναλλάσσονται μόνο μεταξύ τους στην τιμή $ 35 και δεν θα ήταν πλέον δυνατό αγοράσουν ή να πουλήσουν στις τιμές της αγοράς. Σε εκείνο το σημείο, όπως υποστηρίζει η ιστορικός των νομισματικών συστημάτων Michael Bordo, το σύστημα του Bretton Woods έφτασε στο τέλος του. Με δεδομένο ότι είχε τεθεί σε πλήρη λειτουργία μόλις τον Δεκέμβριο του 1958, διήρκεσε κάτι λιγότερο από μια δεκαετία (βλ. Bordo 1993 για περισσότερες λεπτομέριες).

Σε ένα έγγραφο του Μαρτίου του 1969, ο Χάρι Τζόνσον – από το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου – επανέλαβε το επιχείρημα του Friedman. Η μεγαλύτερη ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα επιτρέψει στις εθνικές αρχές μεγαλύτερη ελευθερία στην εγχώρια μακροοικονομική διαχείριση. Αντίθετα, είπε, «η καθόλου αιτιολογημένη υπεράσπιση του [συστήματος σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών] έχει παραχθεί χωρίς να τεκμηριώνεται ​​στο γεγονός πως υπάρχει και λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο, με μοναδικό ισχυρισμό της ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι προς το χειρότερο» (Johnson 1969, σελ 12-13.).

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1969, η Γερμανία επέτρεψε τις κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για ακόμα μια φορά, οι Γερμανοί ήταν μπροστά από τους Αγγλοσάξονες.

Η έναρξη μιας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης.

Και τότε η Ευρώπη επέλεξε να πάει ενάντια στο ρεύμα της ιστορίας. Η Γαλλία προσπάθησε να οδηγήσει την Ευρώπη στην κατεύθυνση των καθορισμένων τιμών, και η Γερμανία, διστακτικά στην αρχή, ακολούθησε. Τον Αύγουστο του 1969, ο νεοεκλεγής Γάλλος Πρόεδρος Georges Pompidou υποτίμησε γρήγορα το γαλλικό φράγκο και έκανε τη νομισματική ένωση της Ευρώπης μια από τις προτεραιότητές του. Ο Willy Brandt, ο οποίος έγινε Καγκελάριος στην Δυτική Γερμανία τον Οκτώβριο του 1969 ήταν πρόθυμος να δοκιμάσει την ιδέα ώστε να μπορέσει να κερδίσει χώρο για συμφιλίωση με την Ανατολική Γερμανία [η προσέγγιση αυτή του Willy Brandt έγινε γνωστή και ως Ostpolitik.]. Έτσι ο Brandt συμφώνησε στο αίτημα Πομπιντού για μια σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στη Χάγη τον Δεκέμβριο 1969 για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, μια ευρωπαϊκή νομισματική ένωση. Οι ηγέτες δημιούργησαν μια επιτροπή με επικεφαλής τον Pierre Werner, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, και τον Οκτώβριο του 1970, η Επιτροπή Werner παρέδωσε το σχέδιό της.

Οι Γερμανία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να παραχωρήσει. Στις γαλλο-γερμανικές διαβουλεύσεις τον Ιούλιο του 1971, ανέφεραν: «τα πλεονεκτήματα [στις κειμενόμενες ισοτιμίες του D- Mark] έχουν ήδη έρθει» (Rutherford το 1973). Τον Οκτώβριο του 1971, κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, η γερμανίδα υπουργός Οικονομικών Κ. Schiller δήλωσε: «ο μηχανισμός προσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήταν πάρα πολύ άκαμπτος … είναι σημαντικό οι μη ρεαλιστικές ισοτιμίες [συναλλαγματικές ισοτιμίες]  να προσαρμοστούν αμέσως και επαρκώς. Οφείλουμε να εξετάσουμε τις αλλαγές ισοτιμίας όχι ως πολιτικά θέματα κύρους ή της νίκης ή της ήττας, αλλά από μια νηφάλια οικονομική άποψη »(Schiller 1971, p.195).

Η γαλλο-γερμανική διαφορά στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αντανακλούσε μια βαθύτερη διαφορά άποψης για το ρόλο των αγορών, και για τον προσδιορισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι θέσεις τους ήταν εκ διαμέτρου διαφορετικές, ακόμη και κατά τη διαπραγμάτευση της Συνθήκης της Ρώμης το 1950 για να ανοίξουν τα σύνορα για το ευρωπαϊκό εμπόριο. Ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ludwig Erhard ήρθε σε αντίθεση με τη Συνθήκη επειδή ήθελε τα σύνορα να είναι ανοιχτά για όλες τις χώρες, όχι μόνο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Γάλλοι δεν ήθελε να ανοίξουν τα σύνορα, ακόμη και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Marjolin 1989, p.281).

Αλλά, όπως δείχνει το Σχήμα 1, στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 η γερμανική καμπύλη άρχισε να λυγίσει προς τη γαλλική. Μη θέλοντας να θεωρηθεί ως πισογύρισμα για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι Γερμανοί συμφώνησαν με τη γαλλική πρόταση. Το 1972, μετά από σύσταση της «έκθεσης Werner», ένα σύστημα γνωστό και ως σύστημα «φίδι στο τούνελ», το οποίο δημιουργήθηκε ως μια προσπάθεια να περιορίστούν οι διμερείς συναλλαγματικές ισοτιμίες των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών. Η ρύθμιση αυτή απομακρύνθηκε γρήγορα υπό την παγκόσμια αναταραχή εκείνων των χρόνων. Το 1979, ο μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών ήταν μια προσπάθεια να αναβιώσει το «φίδι». Για άλλη μια φορά, οι χώρες ήταν υποχρεωμένες να διατηρούν τις διμερείς συναλλαγματικές τους ισοτιμίες στο πλαίσιο στενά καθορισμένων ζώνων. Μια διαδικασία που πήρε «φωτιά» την περίοδο 1992- 93.

Παρά τις επανειλημμένες δοκιμές , οι διαδοχικοί Γαλλικοί πρόεδροι συνέχισαν να πιέζουν για σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες εντός μιας νομισματικής ένωσης. Γι ‘αυτούς, η εξάρτηση από γερμανική νομισματική πολιτική ήταν αφόρητη. Η ανησυχία ήταν , όπως παθιασμένα δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν σε μια Σεπτέμβριος 1989 συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ: «Χωρίς το κοινό νόμισμα, είμαστε όλοι μας και εσείς, ήδη υπό τη βούληση των Γερμανών. Όταν αυξήσουν τα επιτόκιά τους, είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακολουθήσουμε, και εσείς που δεν είστε καν στο ίδιο νομισματικό σύστημα, θα πρέπει να κάνετε το ίδιο πράγμα! Έτσι, ο μόνος τρόπος για να έχουν το δικαίωμα να έχουν λόγο, είναι να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου θα μπορούμε να αποφασίζουμε όλοι μαζί «. [Guigou (2000, 76 σελ.]).

Σημειώστε ότι αν και η συζήτηση της Γερμανικής διανόησης για τις «ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμιές» μειώθηκε μετά το 1970, μειώθηκε φτάνοντας σε ένταση το επίπεδο των Αγγλοσαξόνικών κύκλων. Ενώ στην Γαλλία η συζήτηση ήταν χαρακτηριστικά μικρή. Πέρα από τις βαθιές ιδεολογικές διαφορές, οι Γερμανοί είχαν πάντα την επίγνωση ότι μια νομισματική ένωση μπορεί να τους αναγκάσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς των άλλων κρατών που ήταν σε θέση να αντέξουν στις κακουχίες μιας τέτοιας ένωσης. Για το λόγο αυτό, η γερμανική δημόσια σφαίρα και οι τεχνοκράτες αντιτίθενταν  στο ενιαίο νόμισμα. Αλλά ένας άνδρας μετακίνησε την συζήτηση βήματα μπροστά: ο Γερμανός Καγκελάριος Helmut Kohl. Από τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Στρασβούργο τον Δεκέμβριο του 1989 (όταν έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η σύνταξη της Συνθήκης του Μάαστριχτ) ως τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, Μάιος 1998 (όταν επέμενε ότι η Ιταλία θα είναι μεταξύ των πρώτων μελών του κλαμπ του ευρώ) , καθοδηγούσε την γέννηση του ευρώ. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, εγκρίνεται μια νέα κοινή- συλλογική σκέψη- δόγμα (Groupthink).

Οι επικριτές του κοινού νομίσματος

Roland Benabou λέει ότι το νέο δόγμα (Groupthink) έχει τέσσερα χαρακτηριστικά: έναν ηγέτη να υπερασπίζεται τις απόψεις του·  την αδιαφορία για κριτικές που προέρχονται από το εξωτερικό· τη φίμωση της εσωτερικής κριτικής· και, ως εκ τούτου την διολίσθηση σε αποστολές μεγάλου ρίσκου.

Η συνειδητή περιφρόνηση των εξωτερικών επικριτών είναι γνωστή. Ολόκληρος ο κύκλος των σύγχρονων «Αγγλοσαξόνων» οικονομολόγων και πολιτικών προειδοποίησε για τους κινδύνους, ξεκινώντας με το Πανεπιστήμιο του Cambridge και τον οικονομολόγο Ν. Kaldor, ο οποίος έγραψε μια καυστική κριτική που εκδόθηκε λίγους μήνες μετά την έκθεση Werner.

Μεταξύ των κριτικών που προέρχονταν από το εσωτερικό, κάποιοι αριστεροί ευθυγραμμίστηκαν με τον H. Kohl. Μεταξύ των πιο επίμονων κριτικών φωνών που επέλεξαν τελικά να παραιτηθούν ήταν ο πρόεδρος της Bundesbank, Karl Otto Pohl. Όπως και όλοι οι γερμανοί δημόσιοι λειτουργοί, που διαφοροποιούνταν με τον στόχο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλά για το ενιαίο νόμισμα, διατύπωνε ξεκάθαρα την άποψη ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη. Και ενώ ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί ένα τεχνικό σχέδιο για το πώς ένα τέτοιο νόμισμα μπορεί τελικά να λειτουργήσει, χρειάζοταν ακόμα η οικοδόμηση των θεμελίων προκείμενου να κατασκευαστούν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν στην επιτυχία του σχεδίου του κοινού νομίσματος . Το 1989, κατά τους μήνες πριν από την επανένωση της Γερμανίας, ο Pohl έκανε επανειλημμένες δημόσιες προσπάθειες για να επιβραδύνει τη διαδικασία. Μάλιστα, κάποια στιγμή είπε ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ – η σφοδρότερη επικριτής της πολιτικής του ενιαίου νομίσματος – καταλάβαινε τους κινδύνους  καλύτερα από τον Γερμανό Καγκελάριο.  Αφού επανειλημένα συκοφαντήθηκε ο Pohl παραιτήθηκε τον Μάιο του 1991 πριν την λήξη της θυτείας του.

Ο υπουργός Οικονομικών Theo Waigel, που ήταν «στα μαχαίρια» με τον Pohl, συμφώνούσε μαζί του για την οικονομία. Οι δύο τους είχαν αντιταχθεί στην μετατροπή του Ostmark της Ανατολικής Γερμανίας  σε μάρκο της Δυτικής Γερμανίας με αναλογία ένα προς ένα. Ο Waigel επέμεινε επίσης στην άποψη του για πιο αργούς ρυθμούς στην ευρωπαϊκή νομισματική ολοκλήρωση τουλάχιστον μέχρι τη Συνθήκη του Μάαστριχτ τον Δεκέμβριο του 1991. Στη συνέχεια, όμως ενέδωσε στην ατζέντα του Κολ. Ο συμβιβασμός, στον οποίο ο Waigel ηγήθηκε περιλάμβανε δημοσιονομική λιτότητα για την Ευρώπη προκειμένου να προστατευτούν οι Γερμανοί από το να σηκώσουν τα βάρη των υπολοίπων ευρωπαίων. Για άλλη μια φορά, υπήρξαν κριτικές που προειδοποίησαν ότι αυτή η πολιτική – μαζί με μια ενιαία νομισματική πολιτική για διαφορετικές χώρες – θα καταστήσει δυσκολότερη τη μακροοικονομική διαχείριση, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Αλλά αγνοώντας αυτές τις προειδοποιήσεις, η ελλιπής νομισματική ένωση, χωρίς εγγυήσεις για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τη δημοσιονομική ένωση, παρέμεινε μια πλαστή ένωση.

Τελικές Παρατηρήσεις

Σε αυτή την καμπή της ιστορίας – όταν η πολιτική αψήφησε την οικονομία – η ευρωπαϊκή μακροοικονομία της λιτότητας γεννήθηκε, και προστατεύεται από το κοινό Ευρωπαικό δόγμα (Groupthink), δημιουργώντας αναγκαστικά έναν θεσμικό ζουρλομανδύα. Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι περιόρισαν τις μακροοικονομικές επιλογές τους, ο υπόλοιπος κόσμος κινήθηκε σταθερά στη μακροοικονομική ευελιξία  στους τομείς των συναλλαγματικών ισοτιμιών, των νομισματικών και δημοσιονομικών ρυθμίσεων.

Κατά την πορεία προς το ευρώ το 1997, ο Μίλτον Φρίντμαν, προειδοποίησε ότι όταν η πολιτική συγκρούεται με την οικονομία, το αποτέλεσμα δεν είναι μια όμορφη ημέρα. Σήμερα, η σύγκρουση είναι πρόδηλη στην Ελλάδα. Κατά ειρωνικό τρόπο, αν και η γαλλική πρόθεση ήταν να μειωθεί η γερμανική επιρροή, η κυρίαρχη Γερμανία καθορίζει τώρα το πώς η Ευρώπη βλέπει την οικονομική κρίση της. Η οικονομική λογική και τα αποδεικτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της στην Ελλάδα είναι σαφείς. Η Πολιτική, ωστόσο, συνεχίζει να αψηφά την Οικονομία και το κοινό δόγμα αποτρέπει την επώδυνη, αλλά νηφάλια επιλογή.

Μτφρ. χιτίστ

μια μικρή ένδειξη των ανταγωνιστικών ερμηνειών και πολιτικών κατευθύνσεων ανάμεσα στους Αμερικάνους και τους Γερμανούς οικονομολόγους, υπάρχει στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής, της Τετάρτης 22 Ιουλίου.